Nyomtatás

A Békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar története

 

A békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar 1976 őszén alakult Rázga József zeneiskola igazgató és Weiner Leo-díjas karnagy kezdeményezésére, zeneszerető, énekelni tudó, a művészeti munkát szívvel-lélekkel szabadidejében vállaló amatőr tagokból. Vezetésével a kórus itthon és külföldön is nevet szerzett, elismerésre méltó eredményekkel, többek között kétszer is elnyerte a KÓTA Hangversenykórus summa cum laude minősítését, utoljára 2004-ben.

Neves zeneszerzők: Bárdos Lajos, Karai József, Szőnyi Erzsébet, Kolos István egy-egy új művet írtak Rázga József úrnak ajánlva.

1998 óta a kórus egyesületi formában működik, közhasznú szervezet.

2006 júniusában Perlaki Attila vette át művészeti vezetést, a karnagyi teendőket.
A kórus „Békéscsaba város kultúrájáért” megtisztelő címmel rendelkezik, rendszeresen fellép Békéscsaba város ünnepi rendezvényein. Minden évben új műsorokkal készül a Tavaszi Fesztiválra és karácsonyra, de egyéb adódó lehetőségekkel is él, 2019-ben például a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekarrral és a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral közös műsorban operakórusokat énekelt.

A vegyeskar repertoárja széles, mely egyházi és világi kórusműveket jelent a reneszánsztól a XXI. századig terjedően. Koncertjein a kóruséneklés hagyományait ápolja, közvetíti. Egy-egy előadás 4-600 fős közönség előtt zajlik, ami azt igazolja, hogy az igényes, kitartó munka, a színvonalas előadás meghozza gyümölcsét. Érdemes szabadidőt, energiát áldozni a felkészülésre, ami a rendszeres heti próba mellett évi 2 edzőtábort is jelent.

Minden évben külföldi utat is szervez a kórusegyesület. Az utóbbi időben magyar emlékek nyomában járt például Erdélyben, a Felvidéken, Délvidéken, Dalmáciában is. Ilyenkor a helyi magyarsággal keres kapcsolatot, énekel szabad téren, templomokban, miseszolgálatot is ellát.

2017-ben a KÓTA „ARANY DICSÉRETTEL” fokozattal ismerte el a kórus szakmai munkáját.
Perlaki Attilát 2013-ban Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták. A békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar fejlődéséért végzett magas színvonalú karnagyi munkájáért 2017-ben Stark Emlékérem kitüntetésben részesült.

Kattints a "Hírek" linkre, és ott olvashatsz (tag és érdeklődő egyaránt) terveinkről, megtörtént és közelgő eseményeinkről

Részletek: | Megjelent: 2016. április 21. | Találatok: 5563