• 1

  • 2

  • 3

  • 4

  • 5

  • 6

  • 7

Kórusunk idén részt vett ezen a rendezvényen, ami nagyon nagy élmény volt sokunk számára. Az alábbiakban két kórustársunk beszámolóját olvashatjátok:

 Kórusunk 2016. május 7-8-án Budapestre utazott. Programunk fő célja volt a Budapesti Operaház által rendezett Dalárnapon való részvétel, de terveink között szerepelt, hogy megtekintjük a Szent István Bazilikát és a Parlamentet, valamint ellátogatunk a Millenárison tartott II. Székely fesztiválra is.
7-én, szombaton reggel 6:30-kor indult velünk a busz. Egyenesen a Bazilikához vitt a gépkocsivezető.

bazilika kivulAz épület előtt, az idegenvezetőre várakozva spontán éneklésbe kezdtünk, alkalmi hallgatóság sereglett körénk hirtelen, tetszésüket nyilvánították, fotóztak... Először a körkilátóba mentünk fel.  Lifttel is fel lehetett volna jutni, de szinte mindenki gyalogosan mászta meg a 302 lépcsőfokot.

Lefelé jövet a kincstárat mutatta be nekünk az idegenvezető többek között a templom és kupolája makettjeit, Murillo (Szent Család képét, a Szent Korona Herendi porcelán másolatát, kétszáz év szakrális művészetének emlékeit: úrmutatókat, kelyheket, füstölőket, pásztorbotokat és díszes liturgikus öltözékeket. A miseruhák között Erzsébet királyné saját kezű hímzését is megcsodálhattuk. Itt van kiállítva Mindszenty József bíboros eddigi legteljesebb hagyatéka is.szentjobb cop 20150217122558 50

Idegenvezetőnk elmesélte a Bazilika épületének történetét, majd a templom főhajójában elénekeltük az Ave verum corpust, ami fenségesen zengett a Mária-oltár előtt.
Ezután átsétáltunk a Szent Jobb kápolnába, ahol lálthattuk Szent István királyunk természetes úton mumifikálódott jobb kezét díszes ereklyetartóban.

Az ebédünket már a szállásunkon fogyasztottuk el, majd a másnapi Dalárnapra próbáltunk.

A II. Székely Fesztiválra fél 6-ra értünk a Millenárisra.
A gasztronómiai fesztivál célja a mai Székelyföld bemutatása minden értékével együtt.
Bemutatkoztak többek között a székelyföldi gyógyturizmus, gyógyfürdők. Találtunk turisztikai ajánlatokat is, megismerkedhettünk a csángó kultúrával.
A népi mesterségek sátrában az érdeklődők kipróbálhatták a népi mesterségeket: mézeskalács írás, hangszerkészítés, fazekasság, szövés, székelyruha készítés, kosárfonás, bútorfestés, fafaragás stb.
Sok helyen volt kóstolás, a Parajdi sópince standjánál sóörlés is, sóterápiás tanácsadást is kaphattunk. Megkóstoltuk a csíki sört, legtöbben igazi székely töltött káposztát vacsoráztunk.

parlament metszetVasárnap a reggeli után egy gyors próbát követően az Országházhoz buszoztunk. A Kossuth Lajos tér északi részén, a felszín alatt található Látogatóközpontból indultunk a szervezett sétára egy biztonsági átvizsgálás után. Az épületben kb. 45-50 percet tartózkodtunk.
Megnéztük a Steidl Imre tervezte épület főlépcsőjét, a kupolatermet, a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, az északi társalgót, illetve a felsőházi üléstermet.
 
Az ebéd ismét a Patrónában volt, majd utána mindent bepakoltunk, 2 órakor buszra szállva az Erkel Színházhoz hajtottunk, ahol a Dalárnap 2. napján léptünk fel.
 
Az Opera Europa nemzetközi szervezetéhez tartozó intézmények, így a Magyar Állami Operaház is kapcsolódott az Európai Opera Napok programjához a Dalárünneppel, egyben Erkel Ferenc előtt is tisztelegve, aki az Operaház első főzeneigazgatója volt.


Az eredetileg egy napra tervezett kórustalálkozó kórustalálkozó kétnaposra bővült, olyan sok kórus jeletkezett  az ország minden részéből, de a Felvidékről is. A47A7811 resize

A program szakmai vezetője az Operaház karigazgatója, Strausz Kálmán volt. A 48 kórus beéneklését, fellépését csodálatra méltó szervezéssel: forgószínpadszerű beosztással, óramű pontossággal oldották meg. Mi délután adtuk elő a kért 10 perces műsorunkat, mely operák betétdalai illetve kórusfeldolgozásai voltak:

B. Smetana: Eladott menyasszony: Nyitókórus
G.Verdi: Trubadúr: Cigánykórus
Erkel Ferenc: Bánk bán: Szép örömkönny ragyogása
G.Puccini: Turandot: Nessun dorma

17:30-től Hoppál Péter az EMMI kulturális államtitkára, karnagy vezényelte  a előadás előtti főpróbát, már ekkor sejtettük, hogy itt valami fantasztikus dolog van készülőben.
19 órai Mascagni: Parasztbecsület c. operaelőadásban a "Húsvéti kórust" a nézőtéren ülő, kb. 1500 az ország legkülönbözőbb pontjairól érkezett kórustag énekelte egy szívvel, egy lélekkel az előadásban szereplő operakórussal. Megrendítően gyönyörűséges volt részt venni ebben a különleges produkcióban. Az opera 20. perce körül felcsendülő betétdalnál a világítást felkapcsolták, a karnagy urat pedig a díszletek fölé eresztett kivetítőn láthattuk, követhettük.
Az egész előadás mindannyiunknak nagyon tetszett, végén a színészek, az operaház kórusa is megtapsolt bennünket, nézőtéren ülőket.
Este 9-kor indultunk haza, fáradtan, de mégis boldogan, élményekkel feltöltődve.
Mascagni gyönyörű dallamai tovább zsongnak bennünk azóta is.

Békéscsaba, 2016. 05.12.

Sélleiné Kraszkó Márta

 

Május 12-én az alábbi levelet kapta kórusunk:

Kedves Dalostársak!
Munkatársaim és a magam nevében is köszönöm, hogy eljöttek a dalárnapra!
Segítettek nekünk hagyományt teremteni, egy újabb nagyszerű fórumot, ahol a szélrózsa minden irányából összesereglő énekkarok felléphettek a kitűnő akusztikájú Erkel Színházban, és meghallgathatták egymás produkcióját.
A csúcspontot az esti előadás jelentette, soha nem hallott akusztikai és zenei élményt okozva mindannyiunk számára.
 
Továbbítjuk a rendezvényen készült képeket, illetve a Dalárnapról készült videó linkét is: ( az Operaház facebook oldalán megtekinthető)
https://www.facebook.com/Operahaz/?fref=nf  (Május 11-ei 2:32 bejegyzés "Dalárnap")
 
Jövőre is szeretettel várjuk az énekkarokat!
Dalostársi üdvözlettel
 
Strausz Kálmán
Karigazgató

Beszámoló a Bartók Kórus budapesti útjáról 2016. 05. 7-8.

Egyedül álló élményt jelentett kórusunk budapesti  fellépése, az elmúlt hétvégén. Az idén negyven éves jubileumát ünneplő kórusunkkal sokszor, sok helyen énekeltünk már, de ez az utóbbi mégis különleges volt. Lelkiismeretesen készültünk most is, de egyfajta felfokozott várakozás mindnyájunkon visszatükröződött , fellépés előtt , vagyis már az Erkel színház  küszöbének átlépésekor. A frekventált, nem mindennapi helyszín, a velünk együtt fellépő művészek, és a különböző országrészekből érkező kórustársak tisztelete arra inspirált bennünket, hogy a maximumot hozzuk ki magunkból. Mind e mellett Hoppál Péter államtitkár (és egyben karnagy úr) dirigálása még tovább fokozta az izgalmakat. Mint kiderült, nem kellett volna emiatt izgulni, hiszen az ő empatikus, az adott körülményeket reálisan figyelembevevő, szakmai profizmuson alapuló instrukciói megnyugtatóan hatottak nemcsak ránk, hanem az egész nézőteret nagyrészben kitöltő többi kórusra is. Kicsit bátrabban nézhettünk előre, amikor is az operaház színpadon éneklő kórusával együtt énekeltük a nézőtérről Mascagni: Parasztbecsület egyfelvonásos operájának (két kórusra írt) húsvét kórusát.
Az már „hab volt a tortán” hogy az egész operát végig nézhettük. Az előadás végén a szűnni nem akaró taps is jelezte a megelégedettség örömét úgy a művészek, mint a mi részünkről. Egyáltalán nem nevezhető rendhagyónak ugyanis, hogy az opera művészei is megtapsolják a közönséget, most ez is megtörtént. Köszönjük a lehetőséget!

Két napos budapesti kirándulásunk alatt más jellegű élményekkel is gazdagodhattunk: Megnéztük idegen vezetés mellett a Szent István bazilikát, kilátogattunk a Székely fesztiválra, ahol válogathattunk a színes programok között. Másnap délelőtt az Országházat látogattuk meg, ahol igazából csak bámulni tudtunk a belső terek pompázatos, magasztos, művészeti történeti szempontból rendkívül értékes szépségein.


Bukvai Istvánné