A Békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar története

 

 

 A békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar 1976 őszén alakult Rázga József zeneiskola igazgató Erkel Ferenc- és Weiner Leo-díjas karnagy kezdeményezésére, zeneszerető, énekelni tudó, a művészeti munkát szívvel-lélekkel szabadidejében vállaló amatőr tagokból. Vezetésével a kórus itthon és külföldön is nevet szerzett, elismerésre méltó eredményekkel, többek között kétszer is elnyerte a KÓTA Hangversenykórus summa cum laude minősítését, utoljára 2004-ben.

1998-ban a kórus egyesületté szerveződött.

2003-2006-ig Rázga Józsefné beteg férjét igyekezett pótolni.

Neves zeneszerzők: Bárdos Lajos, Karai József, Szőnyi Erzsébet, Kolos István egy-egy új művet írtak a kórusnak ajánlva.

2006 júniusában Perlaki Attila vette át kórus művészeti vezetést, a karnagyi teendőket.

„Békéscsaba város kultúrájáért” (2003) megtisztelő címmel rendelkező kórus a kezdetektől fogva résztvevője az Erkel Sándor Fesztiváloknak, a BÉTAZEN kórustalálkozóknak, a több csabai kórust megszólító jelentős alkalmaknak:

  • 2004-ben az uniós csatlakozás ünnepére szólt Beethoven IX. szimfóniája.
  • hatalmas munka volt az egész éves rendszeres próbával való felkészülés a BÉKÉSCSABA 300 koncertre,
  • az énekkar a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar műsoraiban is közreműködött pl: Fauré Requiem ( 2006), Vivaldi Glória (2010), Händel: Messiás oratórium (2008), Grand Opening Gyulán (2021, 2022)

Megtisztelő lehetőség volt 2008-ban a Muzsikás Együttessel népdalfeldolgozásokat, vagy a 2019-ben a Ludwigsburgi Szimfonikus Zenekar műsorában operakórusokat énekelni, a Duna Tv Partitúra Békéscsabáról (2020) szóló adásának részese lenni.

A kórus rendszeresen fellép Békéscsaba város ünnepi rendezvényein:

  • a Nemzeti Összetartozás emléknapjain, a karácsonyi gyertyagyújtásokon, a Munkácsy Mihály Múzeum és az Emlékház jeles ünnepein , a Csaba Park megnyitóján, a Linamar csarnokavatóján,
  • a Békés Megyei Könyvtárban: Emlékezés Kodály Zoltánra (2017)
  • Ünnepi hangversenyek a Vigadóban: kultúra napi (2003), jubileumi (1997, 2002), minősítő (2004), Fehér Bot napi (2011 Liszt hangverseny).
  • A Jókai Színház szervezte Városházi Esteken először Ágnes Vanilla (2013) műsorában a könnyedebb műfaj felé nyitott a kórus, majd saját műsorral is többször szerepelt.

A vegyeskar minden évben 2 új teljes koncertet ad: a Tavaszi Fesztiválon és karácsonykor hangszeres kísérettel, a műsorban gyakran szólóénekessel. Az évek során olyan kiváló szólistáink voltak, mint Rálik Szivia operaénekes, Galambos Hajnalka, Tokai Ágnes, Nagy Szilvia énekművészek. Zongorakísérőink voltak: Kovács Pálné, Farkas Pál, Rázga Áron, Nátor Éva, Szabóné Banner Zsófia, 2013 óta pedig Gál Csaba.

A Tavaszi Fesztiválokon a klasszikus kórusmuzsika mellett népszerű operakórusok, filmdalok, musical részletek is bekerültek az együttes műsorába.

A Csabagyöngye stégen, a Térzene programban már harmadszor énekelt a kórus ebből a repertoárból.

A „Muzsikál az erdő” Mátrai Művészeti Fesztiválra, a nagyváradi Csodabogyós erdőbe a könnyedebb műsor volt megfelelő, de az egyházi műsorok is megszólaltak az útba eső templomokban.

A kórus templomi koncert műsorát 2021-benTóka Ágoston neves orgonaművész kísérte a Páduai Szent Antal-társszékesegyházban, 22-ben Lélekhangoló volt a műsor címe ismét.

2022. októberében Vasárnapi Kórusmuzsika címmel a Magyar Nemzeti Galériában énekelt a kórus.

 Karnagyunk igényes, színvonalas, zenekari átirattal színesített műsor összeállításai, az alapos, áldozatos felkészülés meghozta gyümölcsét: a népes közönséget, az elismerést, a sikert. A heti egyszeri kóruspróba gyakran nem elegendő a felkészülésre, hiszen a kórustagok nagy része zeneileg nem képzett, ezért hagyománnyá vált a gyomai „edzőtábor” fontosabb koncertjeink előtt: a hétvégi két és fél napos intenzív tanulás, gyakorlás. A Bethlen Gábor SZKI kollégiuma a közösségépítés helyszíne is lett, az együttlét, a közös éneklés öröme, a siker záloga. A karácsonyi felkészülés színhelye 2022-ben a Szent László terem Békéscsabán.

Minden évben külföldi utat is szervez a kórusegyesület. Emlékezetes fellépés volt 2010 szeptemberében Brüsszelben a Magyar Kulturális Intézetben Erkel Ferenc 200 jubileumi ünnepi emlékhangverseny és a Szent Mihály-székesegyházban a jótékonysági koncert a magyar árvízkárosultak javára.

Az utóbbi időben magyar emlékek nyomában többször járt a kórus például Erdélyben, Lengyelországban, a Felvidéken, Kassán, Délvidéken, Dalmáciában is. Ilyenkor a helyi magyarsággal keresett kapcsolatot az együttes, énekelt szabad téren, templomokban, miseszolgálatot is ellátott.

2017-ben a KÓTA „ARANY DICSÉRETTEL” fokozattal ismerte el a kórus szakmai munkáját, 2022-ben a pandémia miatti leállás után is tudott a kórus a minőségi munkát felmutatni: FESZTIVÁLKÓRUS minősítésben részesült.

Perlaki Attila karnagyot 2013-ban Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták. A békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar fejlődéséért végzett magas színvonalú karnagyi munkájáért 2017-ben Stark Emlékérem kitüntetésben részesült.

     Perlaki Attilának köszönhetően a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskarral való együttműködés számos Gyulán is előadott közös produkciót eredményezett.

 „Mélyebb zenei műveltség mindig csak ott fejlődött, ahol ének volt az alapja.” Kodály Zoltán fontos gondolatát szolgálja a kórus nemcsak Békéscsabán, de bel- és külföldi útjain egyaránt.