A Békéscsabai Bartók Béla Vegyes Kar története

 

A kórus 1976 őszén alakult. Tagjai a Zeneiskola akkor kinevezett új igazgatója, Rázga József karnagy hívó szavára gyűltek össze. Valamennyien kötődte k a Zeneiskolához, mint tanárok, növendékek, régi diákok vagy azok, akik a fentiek baráti köréhez tartoztak.

A kórus az eltelt 30 esztendő során kitárta kapuit és mindazokat örömmel látja, akik képesek szívvel-lélekkel részt vállalni a kórus művészi munkájában.

1990 óta a Békéscsabai Ifjúsági Ház égisze alatt, mint városi énekkar működik. (2013. januárjától a megújult, most már Csabagyöngye Kultúrális Központ nevet viselő intézmény falain belül.)

Az énekkar évente koncertet ad saját városában, de fellépett már az ország más településein is. A Nemzeti Filharmónia több alkalommal biztosított be mutatkozási lehetőséget saját hangversenyein.

Az énekkar tagjai boldogan emlékeznek a bemutatott oratórikus művekre, melyek előadásai új lehetőséget kínáltak a zenekarral való együttműködésre.

Bárdos Lajos és Szőnyi Erzsébet egy-egy új művet írt a kórus számára.

Az eltelt 30 esztendő alatt alkotások sokaságát - a reneszánsztól a XX. századig - tanulták meg és mutatták be a közönségnek, akiknek megtisztelõ fi gyelme és hangversenyeiken való jelenléte meghatározó jelentőségű számukra.

A kórus emlékezetes külföldi útjai: Csehország, Szlovákia, Bulgária, Románia, Németország, Anglia, Finnország, Olaszország.

A 2006. év nyarától Perlaki Attila vette át a kórus szakmai vezetését.

A kórus kitüntetései:

  • "Nívó díj" 1983.
  • "Kiváló együttes" 1990. Művelődési és Közoktatasügyi Minisztérium
  • "A zsűri különdíja" Békés-Tarhos
  • "Hangversenykórus" cím, amely hazánkban a legmagasabb amatőr zenei kitüntetés.

Kattints a "Hírek" linkre, és ott olvashatsz (tag és érdeklődő egyaránt) terveinkről, megtörtént és közelgő eseményeinkről